Page content

Wat is e-learning?

E-learning

E-learning. Illustratie Shutterstock

Wat is E-learning?

E-learning is een afkorting van electronic learning. In het Nederlands electronisch leren. E-learning is een verzamelnaam voor het vormgeven van leersituaties met behulp van informatie- en communicatietechnologie.

Steeds meer bedrijven hebben het gemak van e-learning ontdekt en maken daar gebruik van. Wanneer er een kloof van competentie bestaat binnen een onderneming, is deze eenvoudig te dichten door gebruik te maken van e-learning. Talenten binnen jouw bedrijf kunnen zich op een gerichte manier ontwikkelen. Daardoor blijven zij langer verbonden aan jouw organisatie.

Aantal voorbeelden van E-learning in te zetten als bedrijf

 • Korte e-learning
  In een korte e-learning kunnen bijvoorbeeld nieuwe medewerkers kennis maken met de organisatie of met een afdeling. Denk aan het voorstellen van het management of van collega’s. Met tekst, maar ook bijvoorbeeld met vragen, kunnen deelnemers informatie krijgen over de visie van jouw bedrijf. E-learning zou je ook kunnen inzetten voor bijvoorbeeld allerlei praktische routines. Denk aan weekstaten invullen, afspraken over bevoegdheden, waar belangrijke documenten te vinden zijn. Zo worden de bepaalde belangrijke aspecten van het werk tijdig uitgelegd aan alle medewerker. Daarmee bespaar je tijd op uitleg van routinematige zaken. Heel handig voor uitzendkrachten, zzp’s of invalkrachten.
 • Onderdelen bedrijfssoftware
  Aanbieders van bedrijfssoftware zetten steeds meer e-learning in met uitleg over de onderdelen in de software. Gebruikers kunnen op ieder gewenst moment deze uitleg raadplegen. Dat scheelt de aanbieder veel tijd en de support afdeling heeft het minder druk.

Voordelen van E-learning

Eén van de grootste voordelen van e-learning is de flexibiliteit die deze leermethode met zich meebrengt. E-learning maakt afstandsonderwijs mogelijk. Waardoor plaats en tijd hierin niet van belang zijn. Deze flexibiliteit vergroot de kans op succes, omdat medewerkers op hun eigen tempo de leerstof tot zich kunnen nemen, waar en wanneer ze maar willen. Bovendien kunnen de medewerkers de informatie vaak gemakkelijk raadplegen. Hij of zij kan de opgedane kennis vaak direct toepassen in de praktijk.

Twee andere niet onbelangrijke voordelen van e-learning zijn het besparen van tijd en het besparen van geld. Doordat e-learning afstandsonderwijs mogelijk maakt, wordt de lestijd efficiënter benut. Werknemers zijn geen hele dag kwijt aan een training, en kunnen vanuit huis aan de slag. Dit laatste zorgt ervoor dat geen rekening hoeft te worden gehouden met bijvoorbeeld reistijd. Met het besparen van tijd, zijn ook meteen de kosten gereduceerd. Een andere kostenbesparende factor is dat er geen docent nodig is voor het geven van de lessen. Ook blijven reiskosten, verblijfskosten en kosten voor een extra cursusruimte buiten beeld. Uit alle boven genoemde voordelen van e-learning blijkt hoe gemakkelijk het is om e-learning een rol van betekenis te laten spelen binnen jouw onderneming.

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is e-learning?

  Plaats een reactie


  *